Ervaringen

Op ballenjacht in Jemgum

Wiske verlost van binnenbal met kijkoperatie

Hangbuikzwijntjes naar de pedicure

Tepellift hangbuikzwijn

 
Wiske verlost van binnenbal met kijkoperatie
1 september 2006

Het minihangbuikzwijntje Wiske heeft er vanochtend al een hele reis op zitten achter in de 'Klavermobiel' als hij aankomt in het Laparoscopische Centrum Nederland te Naaldwijk.

Om ongewenst vaderschap te voorkomen moet Wiske van zijn overgebleven binnenbal af. Zijn partner heeft bewezen dat je van een binnenbeer met één binnenbal prima drachtig kunt worden. Maar de familie van Lent uit Klaaswaal wil niet meer kleine hangbuikjes op de wereld zetten. Beer en zeug scheiden is bij varkens niet eenvoudig als de dame berig is. Stoppen met eten van de zeug en de beer voor een week is niet abnormaal, maar uitbreken in de nachtelijke uren voor een 'heet afspraakje' is natuurlijk een groter probleem. Verder kan een binnenbal op latere leeftijd leiden tot een tumor.

De eigen ddierenarts had met succes één bal bij de big verwijderd, die op zijn normale plaats lang, maar ook met een buikoperatie lukte het niet de binnenbal te verwijderen en adviseerde contact op te nemen met collega Peter Klaver, die zich heeft toegelegd op o.a. hangbuikzwijnen en hobbyvarkens. Vaak werkt hij samen met Dafne Westerhof van het 'Beloofde Varkensland' in Amstelveen die zich heeft opgeworpen als beschermvrouw van 'knorrend Nederland'.

Narcose

De narcose is het vakgebied van Peter Klaver die zich heeft toegelegd op de narcose van hangbuikzwijnen. Bij het verdoven met de blaaspijp wordt er vaak gekozen voor Zoletilpoeder (tiletamine/zolazepam, Virbac) 4 mg/kg met xylazine (2 mg/kg) omdat dit in een klein volume kan worden toegediend in de verdovingspijl. Maar bij dit varken van ongeveer 30 kg is gekozen voor ketamine 10 mg/kg (= 3 ml) en midazolam (Dormicum) 0,3 mg/kg (3 ml) als inductie en daarna aan het gas (zuurstof met 1% isoflurane).

Het ervaren chirurgisch team bestaat uit Michiel Hoynck van Papendrecht en zijn collega Bert van Dijk. Beide mannen zijn gespecialiseerd in endoscopische ingrepen bij honden en recentelijk ook bij katten als een van de weinigen in Nederland. In hun vrije tijd behandelen zij ook nog wel eens een andere diersoort, zoals beren in Turkije toen het ook daar verboden werd om dansende beren als attractie te gebruiken. Veel beren moesten worden opgevangen in speciale centra en daarom gecastreerd te worden. Dan is een kijkoperatie enorm voordelig omdat je hele kleine gaatjes maakt van drie keer vijf millimeter. Dit geeft maar kleine wondjes, en het postoperatief herstel is zeer snel.

De kijkoperatie

Als Wiske na 10 minuten goed slap is, wordt hij op zijn rug op de operatietafel gelegd.
Zijn buik wordt geschoren rondom de navel en ontsmet, een steriele doek er overheen en het ware werk kan beginnen. De buik wordt met CO2 opgeblazen tot deze lekker bol is en er wordt een klein sneetje in de mediaanlijn gemaakt waar de camera met lichtbron in gaat. Links en rechts worden met een trochard de werkkanalen gemaakt voor het instrumentarium. Bij het inbrengen van de camera is meteen de testikel zichtbaar tegen de rug aan, waar de ovaria normaal liggen. Helaas is het ligament van de bloedtoevoer zeer kort, maar met een schaartje door het werkkanaal wordt het vet verwijderd en de brander schoeit het bloedvat (A. testicularis) dicht. Nu nog even de zaadleider dichtschroeien en 'er is geen bal meer aan'. De testikel is van een zodanig formaat dat deze niet door het werkkanaal kan, maar zal verschrompelen in de buik.

Na 15 minuten laten de chirurgen het gas uit de buik lopen, en 5 minuten later wassen zij de isofluraan uit en de operatie is klaar.
Alles verloopt zo snel dat de fotograaf bijna te laat is en ook de eigenaresse is blij verrast als ze na een uurtje haar varken al weer ontwaakt terugkrijgt.

Als eerste varken gehouden door particulieren die op deze manier is behandeld, krijgt Wiske een VIP-behandeling, van een Very Important Pig. Onder veterinaire begeleiding wordt het varken weer vervoerd naar Suske die onder aan de dijk in Klaaswaal al staat te knorren tot haar maatje weer terug is. Helaas is zes weken onthouding nog noodzakelijk op doktersvoorschrift.