Behandelingen

Hoefjes kappen

Gebitsbehandeling

Castreren/steriliseren

Ontwormen

Schurftbehandeling

Ooglidcorrectie

Wat kost het?

Voorbereiding thuis

 

Schurftbehandeling

Schurft bij varkens geeft JEUK!

Schurft is een wereldwijd voorkomende huidparasiet, waar vooral zwakkere dieren last van hebben. De schurftmijn is een achtpotig spinnetje, dat leeft in en op de huid. Veel soorten mijten graven gangen in de huid en geven veel jeuk.

Allergie voor mijten

Sommige varkens zijn erg gevoelig voor infectie met schurftmijten. Er treedt soms rood vocht uit de huid (lijkt op bloed) en het varken zal zich zo lang schuren tot de huid kapot is. Soms barst de huid, vooral op de rug, open en ontstaan er scheuren die lijken op 'gescheurde klei in de zon'.

Schurftbehandeling

Schurft is niet eenvoudig te behandelen

De standaardbehandeling is een herhaalde injectie met ivermectine (Ivomec) of doramectine (Dectomax) elke 14 dagen tot 3 weken.
Vaak zijn twee behandelingen voldoende, maar soms is de schurft nog in lichte mate aanwezig na 3-4 behandelingen.

Ook is het van belang de omgeving goed schoon te maken en te ontsmetten. Liefst het aanwezige stro te verwijderen en de stal goed schoon te spuiten met de hogedrukspuit en daarna te ontsmetten met bijv. chloor of een ander desinfectiemiddel.

Wassingen met een schurftdodend middel is ook mogelijk. Daarvoor kun je soms terecht bij agrarische winkels zoals Boerenbond, Welkoop en de diverse coöperaties.

Preventie is nog beter.

Als je een nieuw varken krijgt, is het beste dit dier 14 dagen apart (in quarantaine) te zetten, te behandelen tegen schurft en meteen te ontwormen (kan beide met Ivomec).
Zo kun je de insleep van infecties met schurftmijt voorkomen!