Behandelingen

Hoefjes kappen

Gebitsbehandeling

Castreren/steriliseren

Ontwormen

Schurftbehandeling

Ooglidcorrectie

Wat kost het?

Voorbereiding thuis

 
Ontwormen

Ontwormen is van levensbelang!

Alle biggen zijn besmet met spoelwormen, die ze van de moeder krijgen in de baarmoeder of via de melk. Het regelmatig ontwormen van biggen is aan te raden. De spoelwormen maken een trektocht door het lichaam via de lever (geven white spots) naar de longen, waarbij nogal wat schade optreedt aan deze organen. Bij een worminfectie hoor je een droge hoest en het varken is mager of groeit slecht, en heeft een wat doffe, grijze kleur.

Volwassen varkens hebben wat minder last van wormen. Maar als ze op een beperkte oppervlakte lopen, worden ze besmet met de wormeitjes die met de ontlasting met honderdduizenden in de omgeving komen. Spoelwormen zijn zeer resistent en blijven soms jarenlang in de omgeving. Een modderpoel is mooi voor je varken(s), maar ook met enig risico voor wormen en andere parasieten!

Wormbehandeling

Ontwormen kan op verschillende manieren:

  • Per injectie met Ivomec of Dectomax (werkt ook tegen schurft, maar niet tegen lintwormen) met een nawerking van 3-4 weken.
    Bij zware infectie na 3-4 weken injectie herhalen.
  • Met korrels, bijv. Panacur, 3-5 dagen achter elkaar.
    Dit is meer een scheermeswerking: de aanwezige volwassen wormen en een deel van de larven sterven af (werking tegen lintwormen is beperkt).
    Bij zware infectie na 14 dagen de behandeling herhalen.